Historia

Suvisoitto-festivaali perustettiin kolme vuotta kamariorkesteri Avantin perustamisen jälkeen, vuonna 1986. Ensimmäisen kolmipäiväisen festivaalin organisoi professori Ilkka Oramo ja hänen innostamansa Avantin perustajakapellimestarit Esa-Pekka Salonen ja Jukka-Pekka Saraste.

Avantin Suvisoiton nimi tuli Usko Meriläisen sävellyksestä huilulle ja heinäsirkoille, idea pikkukaupungissa järjestettävästä musiikkitapahtumasta puolestaan suoraan Naantalista. Festivaalikaupungiksi valittu Porvoo nivoi Avantin luontevasti osaksi identiteettiään: ”Joen, kukkuloiden, kahden kielen, kahden keskiaikaisen torin, kapeiden katujen, vanhojen talojen, kansainvälisen kaupankäynnin, Runebergin, eurooppalaisen kuvataiteen, kirjojen, todellisuuden ja symbolien ja nyt myös Avantin kaupunki tervehtii sydämellisesti jokaista musiikin ystävää.”

Suvisoiton henki

Suvisoiton ainutlaatuinen henki puhallettiin Ilkka Oramon kertoman mukaan kuuluville heti ensimmäisessä festivaalissa: ”Esa-Pekka Salosen vuoden 1986 fanfaari huokuu kesäistä rentoutta ja leikkimieltä, sen hyväntuulisuus huipentui Kari Kriikun kontrabassoklarinetin (“maailman kalleimman pilailuvälineen”) tuhnuiseen sooloon; kellekään ei voinut jäädä epäselväksi, että alkamassa oli musiikkijuhla, jossa oli tarkoitus pitää oikein kunnolla hauskaa hyvän musiikin kera.” Alkuun festivaalin harjoitukset pidettiin Haikon kartanossa. Sittemmin majoitus ja osa harjoituksista siirrettiin Sannäsin kartanoon, jonka käsitteeksi muodostunut sauna yhä ottaa hektisen festivaalielämän kyllästämät taiteilijat maailmaa parantavaan, lämpimään syliinsä.

Avantia aidoimmillaan

Suvisoiton ohjelmisto toteuttaa Avanti!-ajattelua puhtaimmillaan. Musiikillinen aikahaarukka ulottuu barokista kantaesityksiin, kokoonpanot voivat vaihdella yksittäisessä konserttiohjelmassa yhdestä soittajasta 70:ään, genret ulottuvat klassisesta humppaan ja tangoon. Kaiken lähtökohta on edelleen ”teos, itse musiikki, ei instituutio”, kuten Avantin perustajat aikanaan julistivat. Avantin Suvisoitolla on alusta asti ollut keskeinen rooli uusien tulkintaperinteiden ja musiikin esitystapojen välittäjänä.

Kollektiivinen henki on Avantin ja Suvisoiton omaleimaisin ja arvokkain piirre. Säveltäjä- ja solistivieraat tulevat Suvisoittoon yhteistyökumppaneina, joista Sannäsin saunailloissa kasvaa aitoja avantilaisia. Varhaisimmat Suvisoitot suunniteltiin yhteisten ideoiden pohjalta, joiden primus motorina ja Avanti!-idean merkittävänä luojana oli, nyt jo edesmennyt, huilisti Olli Pohjola. Anssi Karttusen taiteellisen johtajakauden jälkeen 1900-luvun lopulla Suvisoitossa siirryttiin vuosittain vaihtuvien taiteellisten suunnittelijoiden käytäntöön, mikä on toiminut ohjelmiston uusiutumisen takeena.

Taidetehdas

Suvisoiton konserttipaikaksi vakiintunut Porvoon Taidetehdas muuntui 1920-luvulla vaneria, 1940-luvulla hevosenkenkiä ja 1960-luvulla traktoreita, metsätyö- ja kaivinkoneita valmistaneesta tehtaasta 1980-luvun lopulla taiteilijoiden työtilaksi. Kiinteistö myytiin Porvoon kaupungille vuonna 1986 ja sen suurin sali on tullut tutuksi Suvisoiton persoonallisena näyttämönä. Vuosittainen puusepänverstaan puhdistaminen pölyistä konserttisalin takatiloiksi jatkui aina 2000-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle asti, jolloin päätös tehtaan täysimittaisesta remontoimisesta kulttuurikeskukseksi toteutui. Rakennustyöt käynnistyivät vuonna 2009 ja uudistettu Taidetehdas avattiin yleisölle toukokuussa 2012. Avanti! oli aktiivisesti mukana suunnittelutyötä ohjanneessa ryhmässä. Porvoon Taidetehtaan konserttisali nimettiin Avanti!-saliksi, mikä on kiistaton tunnustus festivaalin ja Porvoon kaupungin vuosien varrella syventyneestä läheisestä suhteesta.

Ilkka Oramo totesi vuonna 1997: ”Suvisoiton festivaalifanfaareista on kertynyt mittava kokoelma tutkielmia tämän pienen, mutta rämäkän taidelajin ulottuvuuksista.” Kulloisenkin taiteellisen suunnittelijan tai hänen valitsemansa teemasäveltäjän tekemä fanfaari kajahtaa edelleen juhannuksen jälkeisen viikon torstaina ja käynnistää nyt jo yli 30-vuotisen rajattoman musiikkitapahtuman, Avantin Suvisoiton.

Suvisoiton taiteelliset suunnittelijat ja teemasäveltäjät 1995 – 2024

1995 Anssi Karttunen – Franco Donatoni

1996 Anssi Karttunen – Louis Andriessen

1997 Anssi Karttunen – Hans-Werner Henze

1998 Sakari Oramo – Mark-Anthony Turnage

1999 Jukka-Pekka Saraste – Per Nørgård

2000 Esa-Pekka Salonen – Oliver Knussen

2001 Kari Kriikku – Maurizio Kagel

2002 John Storgårds – Helmut Lachenman

2003 Magnus Lindberg – Colin Matthews

2004 Jouni Kaipainen – Gunther Schuller

2005 Hannu Lintu – Anders Hillborg

2006 Kaija Saariaho – Matthias Pintscher

2007 Oliver Knussen

2008 Kirmo Lintinen

2009 Avanti!

2010 Seppo Kimanen – Toshi Ichiyanagi

2011 Pekka Kuusisto – Nico Muhly, Maja Ratkje

2012 Susanna Mälkki – Jonathan Harvey

2013 Jukka Tiensuu

2014 Barbara Hannigan – Gerald Barry

2015 Matthias Pintscher

2016 Dima Slobodeniouk

2017 Lotta Wennäkoski

2018 Avantin Timo Ahtinen, Hanna Juutilainen ja Jukka Rautasalo

2019 Baldur Brönnimann

2021 HK Gruber

2022 Julia Wolfe

2023 Unsuk Chin ja Maris Gothóni

2024 Ondřej Adámek