Ladataan Tapahtumat

AUF: KAIKEN MAAILMAN MUSIIKKIA – Barokista Hollywoodiin

15.9.2020 klo 19:00

Ti 15.9.2020 klo 19.00

Musiikkitalo, Helsinki

 

Heikki Kossi, foley-artisti

Antti Tikkanen, viulu

Kamariorkesteri Avanti!

UMO Helsinki Jazz Orchestra

Suomalainen Barokkiorkesteri (FiBO)

 

Kolme huippuorkesteria – Kamariorkesteri Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) – esiintyvät jälleen yhteisessä syksyisessä konsertissa tarjoillen yllätyksellisiä herkkupaloja ja monenlaista taituruutta kuulijoiden iloksi ja inspiraation lähteeksi! Kuinka soi kierrätysroina foley-artistin kioskilla, miltä kuulostaa Vivaldi minimalistisena remix-versiona ja millaisia linkkejä konsertin teosten ja elokuvamaailman väliltä löytyy? 

Avanti! ja maailman ensimmäinen foley-konsertto

Sami Klemolan sävellys Jack and the Specifics on tehty foley-artistille ja kamariorkesterille. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun konserton solistiset osat on kirjoitettu foley-artistille, tässä tapauksessa Heikki Kossille. Kossi on elokuvien ääniraitoihin muun muassa askelten kopinaa ja ovien narinaa loihtiva äänitaiteilija. Kossi on työskennellyt kymmenissä suomalaisissa elokuvissa ja niittänyt menestystä myös kansainvälisesti. Hän tekee foley-äänet livenä konserttitilanteessa. Visuaalinen elementti onkin vahvasti mukana, kun Avantin kanssa esiintyvä Kossi tuo mukanaan valtavan kioskillisen tavaraa, josta hän tuottaa ääniä.

UMO Helsinki ja kaksi alati uudistuvaa säveltäjämaestroa

Afro-Bossa on yksi Duke Ellingtonin merkillisimmistä ja omaperäisimmistä sävellyksistä. Se osoittaa upeasti, kuinka eläkeikäinen maestro yhä löysi uusia tapoja matkata bluesin maailmassa. Nimestään huolimatta teos ei viittaa brasilialaiseen musiikkiin, vaan on sen sijaan abstrakti yhdistelmä afrikkalaisia ja latinalaisia vaikutteita, jotka bolero-rytmin siivittämänä, lähestyvän kulkueen lailla, saavuttavat räjähtävän loppukliimaksin.

Duke Ellingtonin teoksen lisäksi UMO esittää Jukka Tiensuun Umori-nimisen kutkuttavan kappaleen. Kuten aina ennenkin Jukka Tiensuun tapauksessa, jälleen kerran hän osoitti musiikkimaailmalle pettämättömät visionäärin lahjansa, kun hän teoksessaan Umori keksi big band -kokoonpanon musiikillisesti uudelleen. Teos ei kuitenkaan ole big band -tradition antiteesi tai negaatio, vaan pikemminkin suuren jazzorkesterin käyttämättömien keinovarojen hämmästyttävän pakottomasti hehkuva päivitys.

UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa monenlaista musiikkia jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa. 

umohelsinki.fi

Suomalainen barokkiorkesteri yhdistää mennyttä ja nykyaikaa

Menneisyyden ja nykyisyyden välimatka on lyhyt – joskus hiuksenhieno. Barokin ystäville tuttuakin tutummasta Vivaldin Neljästä vuodenajasta kuullaan korvia avaava versio, kun Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) päättää konsertin Max Richterin vuonna 2012 kantaesitettyyn Four Seasons Recomposed -teokseen. Se mallintaa Neljä vuodenaikaa -konsertot minimalistishenkisiksi remixeiksi. Välillä Vivaldi ja Richter käyvät yhtä jalkaa, välillä Richter nyrjäyttää musiikin oivaltavaan kulmaan tai venyttää sitä toiston avulla kosmisiksi barokkimaisemiksi. Uudelleen väritettyjen harmoniapohjien ja elektronisia sointimattoja muistuttavien pintojen tuloksena on korviahivelevää ja älykkäästi toteutettua ambient-Vivaldia.

Antti Tikkanen ja Suomalainen barokkiorkesteri tulkitsevan teosta tämän vuoden aikana Helsingin Musiikkitalon lisäksi Keski-Euroopassa.

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) tunnetaan taidokkaista esityksistään, rohkeista ja innovatiivisista työskentelytavoistaan ja luovasta ohjelmistosuunnittelustaan.
fibo.fi

 

Konsertti on osa AUF-yhteistyötä, jota Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri ovat tehneet syksystä 2017.

Musiikkitalon päälämpiössä järjestetään ennen konserttia klo 18 Enemmän irti esityksestä -tilaisuus.

 

15.9.2020 klo 19.00 Helsingin Musiikkitalo

Klo 18 Päälämpiö – Enemmän irti esityksestä (20 min)

 

UMO Helsinki Jazz Orchestra

Duke Ellington: Afro-Bossa (1963, 4:30)

Jukka Tiensuu: UMORI (2004, 19:00)

Kumous / Riscossa

Umous / Ahnung

Kumotus / Clair de lune

Kuumotus / Fever

 

Kamariorkesteri Avanti!

Heikki Kossi, foley-artisti

Sami Klemola (1973): Jack and the Specifics (2017, 22:00)

The Forest

Man in the Cabin

The Crash

Intermezzo

Friction

Underwater

Message deleted

Tom, Jack and bipolar Jerry

Machina

Cadenza

Exit

Still life

 

väliaika

 

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)

Antti Tikkanen, viulu

Max Richter (1966–): Four Seasons Recomposed (2012, 45:00)

Spring

Summer

Autumn

Winter

Share This Event

3076053
DD
PV
HH
h
MM
min
SS
s

Tiedot

Päivämäärä:
15.9.2020
Aika:
19:00
Tapahtumaluokka:
Liput:
http://bit.ly/2SiuePP

Tapahtumapaikka

Musiikkitalo
Kotisivu:
https://www.musiikkitalo.fi/