”Kaikenlainen Stockhausen on kiinnostavaa” – Avanti! sovittaa tähtimerkit kohdilleen Ritarihuoneen konsertissa

Kamariorkesteri Avantin konsertissa sunnuntaina 12. joulukuuta tarjoillaan modernismin klassikkoteoksia. Säveltäjäkollegoiden Karlheinz Stockhausenin sekä György Ligetin tuotantoihin tutustutaan kamari- ja sooloteosten kautta Ritarihuoneella.

Yksi konsertissa kuultava teos on vuosina 1974–75 valmistunut Tierkreis (“Eläinrata”), joka on Stockhausenin suosituimpia sävellyksiä. Tierkreis käy läpi kaikki eläinradan kaksitoista tähtimerkkiä yksinkertaisin melodioin, joita voidaan esittää lähes millä tahansa soittimilla. Stockhausen laati teokselleen paljon sääntöjä, mutta toisaalta antoi paljon vapauksia.

Avantilaiset luovat teoksesta oman versionsa. Teosta esittämään sekä sovittamaan on kerätty muusikoita, joille Stockhausenin soittaminen ei ole vierasta. Tähtimerkkejä tulkitsevat muun muassa harmonikansoittaja Veli Kujala, kanteleensoittaja Eija Kankaanranta, saksofonisti Sampo Kasurinen sekä Värttinä-yhtyeessäkin laulava Karoliina Kantelinen.

Avantin taiteellinen johtaja, itsekin teoksessa soittava, klarinetisti Kari Kriikku lupaa esitystä, jossa yleisön lisäksi saattavat yllättyä itse muusikotkin. “Avantin versiossa Stockhausenin antamia vapauksia venytetään viimeiseen asti – sääntöjä unohtamatta.”

Kriikku ei lähde kiistämään Stockhausenin roolia yhtenä modernismin kärkihahmona. “Stockhausenin kiinnostavuus alkoi jo hänen varhaisesta tuotannostaan. Monelle uskotulle fanille oli kuitenkin liikaa, kun hän alkoi säveltää tähtikuvioista ja planeetoista. Minun mielestäni kaikenlainen Stockhausen on kiinnostavaa.”

Todellinen modernismin klassikko on myös György Ligetin Kamarikonsertto, jonka 13-henkisen kokoonpanon polyrytmisia kadensseja ja solistisia stemmoja saapuu johtamaan Taavi Oramo. Kamariteosten pareina kuullaan sooloteokset, jotka antavat erilaisen näkökulman säveltäjien tuotantoihin. Ligetin intensiivisen ja äärimmäisen nopean Continuumin cembalolle esittää Sanni Antikainen ja Stockhausenin pianokappaleen IX tulkitsee Mariola Aniolek.

Modernismin klassikot: Stockhausen & Ligeti -konsertti sunnuntaina 12.12.2021 klo 18 Helsingin Ritarihuoneella. Liput 30/25/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €) Lippupisteen verkkokaupassa (www.lippu.fi).

 

Ohjeita konserttiyleisölle

Avanti! suosittelee vahvasti kasvomaskin käyttöä, huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta sekä pitämään turvaväliä muihin seurueisiin. Myynnissä on vain osa salin kapasiteetista. Konserttiin ei voi osallistua, jos on lieviäkään covid19-sairauden oireita tai epäily altistumisesta tartunnalle.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston 4.12. voimaan astuvien rajoituspäätösten vuoksi koronapassi edellytetään kaikilta yli 16-vuotiailta konserttikävijöiltä. Lue lisää koronapassista ja sen tarkastuksesta uutisesta Koronapassi käyttöön joulukuun konserteissa.

*päivitetty 3.12.