Ladataan Tapahtumat

Modernismin klassikot: Stockhausen & Ligeti

12.12.2021 klo 18:00 - 19:30

Huom! Etelä-Suomen aluehallintoviraston 4.12. voimaan astuvien rajoituspäätösten vuoksi koronapassi edellytetään kaikilta yli 16-vuotiailta konserttikävijöiltä. Lue lisää koronapassista ja sen tarkastuksesta uutisesta: Koronapassi käyttöön joulukuun konserteissa.

Konsertin käsiohjelma (pdf).

Modernismin klassikot: Stockhausen & Ligeti 

Sunnuntai 12.12.2021 klo 18, Ritarihuone, Helsinki 

Taavi Oramokapellimestari
Susanne Kujala, harmonikka*
Mariola Aniolek, piano
Kamariorkesteri Avanti! 

Ohjelma:
Karlheinz Stockhausen (1928–2007): Tierkreis
Karlheinz Stockhausen: Klavierstück IX
György Ligeti (1923–2006): Continuum
György Ligeti: Kamarikonsertto 

Oletko luottavainen ja energinen Jousimies kuten Beethoven, itsenäinen ja vastuuntuntoinen Kauris kuten Skrjabin, ihmisrakas ja uudelle altis Vesimies kuten Mozart, empaattinen ja joustava Kalat kuten Händel, määrätietoinen ja kunnianhimoinen Oinas kuten Bach, kauneutta rakastava Härkä kuten Tšaikovski, utelias, vuoroin vakava ja humoristinen Kaksonen niin kuin Ligeti, lempeä, joskus sulkeutunut Rapu kuten Mahler, karismaattinen Leijona kuten Stockhausen, uuttera Neitsyt kuten Bruckner, rakentava, mutta omatuntoinen Vaaka kuten Šostakovitš, vai taktinen ja taidokas Skorpioni kuten Paganini tai Hindemith? Sisältävätkö tähtien asennot ikuista viisautta vai ovatko horoskooppisävellykset leikkisää hömppää?

Avanti tarttuu joulukuussa modernismin klassikoihin, joiden merkitys luovan ajattelun avartajina on tunnustettu, mutta joita silti kuullaan harvoin. Viisikymmentä vuotta sitten musiikissa etsittiin vapautta laajemmalla spektrillä kuin nykyisin, mutta siihen liitettiin myös epäilyä ja pohdiskelua. Karlheinz Stockhausen ja György Ligeti liikkuivat päättelyssään eri suuntiin, mutta molempien teokset ovat yhtä lailla virtuoosisia ja futuristisia. Modernismin klassikot ovat virstanpylväitä historiallisessa kehityksessä, mutta myös ajankohtaisia muistutuksia siitä, mitä kaikkea musiikki voi yhä olla.

Stockhausen vieraili Suomessa usein 1950- ja 60-luvuilla ja hänen pianokappaleensa IX (1961) edustaa yksittäisiin ääniin ja taukoihin keskittyessään eräänlaista protominimalismia. Stockhausenin Tierkreis (”Eläinrata”, 1975) käy puolestaan läpi 12 horoskooppimerkkiä yksinkertaisiin sävelmiin pohjautuvilla muunnelmilla, joiden esitysvälineistön esittäjät saavat päättää itse. Tämän mahdollisuuden Avanti hyödyntää täysimittaisesti ja tähtimerkkien tulkeista voidaan mainita harmonikansoittaja Veli Kujala, kanteleensoittaja Eija Kankaanranta ja folklaulaja Karoliina Kantelinen.

Stockhausenin ”Eläinrata” huokuu viidenkymmenen vuoden takaista vapauden tunnetta ja tulevaisuusoptimismia. Sosialistisesta Unkarista paennut Ligeti arvosti vapautta vähintään yhtä paljon, mutta oli johtopäätöksissään kriittisempi. Continuumissa (1968) cembalolle äärimmäisen tiheään toistuvista sävelistä syntyy jatkumo, jossa kontrolli ja tarkkuus saavat pakkoneuroottisia piirteitä. Myös Kamarikonsertossa (1970) kaikki on sävelletty piinallisen tarkasti, mutta lopputulos on silti salaperäinen ja surrealistinen. Jokainen kolmestatoista soittajasta on solisti, mutta sätkii mikropolyfonian ja mekaanisten rytmien armoilla kuin kala verkossa.

Konsertin kesto noin 1 h 30 min, sisältää väliajan.

Lipunmyynti käynnissä Lippupisteen verkkokaupassa. Liput 30/25/15 € + toimitusmaksut (alk. 1 € www.lippu.fi)   

Lippuja myydään myös ovella. Huom. vain korttimaksu!

*Aiemmin ilmoitetusta poiketen Ligetin Continuum kuullaan harmonikkaversiona Susanne Kujalan soittamana.

Share This Event

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Tiedot

Päivämäärä:
12.12.2021
Aika:
18:00 - 19:30
Hinta:
€15 - €30
Tapahtumaluokka:
Liput:
https://www.lippu.fi/artist/avanti/modernismin-klassikot-stockhausenligeti-3004394/

Tapahtumapaikka

Ritarihuone
Ritarikatu 1
Helsinki, 00170
+ Google Map
Kotisivu:
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto

Järjestäjä

Lippu.fi
Kotisivu:
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto