Red Nose Company ja Avanti! innoissaan uudesta yhteistyöstään Aleksis Kivi -teoksessa

17.2.2022 ensi-iltansa saava Aleksis Kivi -teos on osa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa. Kansallisteatterin, Red Nose Companyn ja Kamariorkesteri Avantin yhteisteos jatkaa syksyllä kiertueelle teattereihin ympäri Suomen. Yhteistuotannossa ovat mukana myös Jyväskylän, Lahden, Kuopion ja Turun Kaupunginteatterit sekä Tampereen Työväen Teatteri.

Red Nose Companyn Aleksis Kivi on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Näyttämöllä on näyttelijäkaksikko Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman lisäksi ensimmäistä kertaa myös muusikoita. Kamariorkesteri Avantin jousikvartetissa vaihtelevat Eriikka MaalismaaTerhi PaldaniusTommi AsplundOlga ReskalenkoSanttu Podzniakov ja Joasia Cieślak, joita johtaa Niko Kumpuvaara harmonikallaan. Musiikin sovituksesta vastaa Marzi Nyman.

Esityksen ohjaa näyttelijöiden kanssa yhdessä Linda Wallgren, jonka Kivi-tulkintoja on nähty vastikään Turussa ja Lahdessa. Käsikirjoitus on luotu yhteistyössä Kansallisteatterin dramaturgin Eva Buchwaldin kanssa. 

Hengenheimolaiset Red Nose Company ja Avanti!

Avanti! valikoitui Red Nose Companyn yhteistyökumppaniksi, sillä toimijoiden asenteet ja toimintatavat tuntuivat tukevan toisiaan. Kokeileminen on sallittua ja ohjelmistoon voi kuulua myös yllätyksiä. Red Nose Companyn toiminnanjohtaja Tuukka Vasama tunteekin selkeää hengenheimolaisuutta avantilaisten kanssa.

– Avantin muusikot ovat rohkeita, ennakkoluulottomia ja joustavia. Huippuammattilaisia, jotka soittavat hyvällä boogiella. Esityksemme sisältävät aina improvisaatiota, joten myös Niko Kumpuvaaran rooli kvartetin johtajana on tärkeä. Nikon kokemus eri musiikkityyleistä ja eri kokoonpanoista tulee tässä hyvään käyttöön. Oikein odotan, että pääsemme bändin kanssa soittamaan yhteistä esitystämme yleisölle, Vasama hymyilee.

Myös Avantin taiteellinen johtaja Kari Kriikku on innoissaan yhteistyöstä. Kriikku uskoo, että teatterialan tekijöillä ja muusikoilla on paljon jaettavaa, ja yhteinen projekti inspiroi molempia osapuolia. 

– Red Nose Companyn heittäytyminen Aleksis Kiven maailmaan tuntuu kiinnostavalta ja rohkealta, mutta jotenkin myös mukavan tutulta. Avanti! on tehnyt samantyyppisiä vetoja musiikin saralla. Teatteri kiehtoo sekä minua että soittajiamme. Olen varma, että avantilaiset tulevat nauttimaan produktiosta täysin rinnoin, Kriikku summaa. 

Suomalaiskansallinen tematiikka läsnä myös musiikissa

Musiikki on tärkeä osa Aleksis Kivi -esitystä. Esityksen musiikki vaihtelee klassisesta musiikista populaarimusiikin suosikkikappaleisiin. Sovituksista jousikvartetille vastaa musiikin raja-aitoja rikkova Marzi Nyman.  

– Teoksemme keskittyy suomalaiskansallisen tematiikan ympärille. Tuomme esiin Kiven tekstien lyyrisempää puolta ja koemme, että musiikin kautta saamme nostettua esiin Kiven kielen musiikillisia kvaliteetteja. Tässä meitä auttavat Marzin sovitukset, jotka loihtivat myös nykymusiikkiiin sibeliaanisia kaikuja, Vasama kertoo. 

TYÖRYHMÄ

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama
Harmonikka, musiikin johto Niko Kumpuvaara
Jousikvartetti (Kamariorkesteri Avanti!) Eriikka Maalismaa / Terhi Paldanius / Tommi Asplund (viulu), Olga Reskalenko / Santtu Podzniakov (alttoviulu) / Joasia Cieślak (sello)
Teksti ja dramaturgia Eva Buchwald, Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
Ohjaus Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
Dramaturgi Eva Buchwald
Lavastus ja pukusuunnittelu Tarja Simone
Valosuunnittelu Ville Virtanen
Naamioinnin suunnittelu Petra Kuntsi
Musiikin sovitus Marzi Nyman ja Niko Kumpuvaara

Kesto n. 2 tuntia (sis. väliajan)

IKÄSUOSITUS:
Aikuisille, 13-vuotiaasta ylöspäin. Soveltuu yläkouluikäisille ja lukiolaisille.

ESITYSPÄIVÄT KANSALLISTEATTERISSA 2022 (arkisin kello 19, lauantaina kello 14)
to 17.2. | la 19.2. | to 3.3. | ti 8.3. | ti 15.3. | ke 23.3. | ti 29.3. | pe 22.4. | ma 25.4. | to 28.4.

Kymmenen näytäntöä Kansallisteatterissa. Esitys jatkaa Kansallisteatterista kiertueelle eri puolille Suomea. Kiertue alkaa syksyllä 2022. Yhteistuotannossa ovat mukana myös Jyväskylän kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Kuopion kaupunginteatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Turun Kaupunginteatteri sekä Kamariorkesteri Avanti!

Lisätietoa esityksestä Red Nose Companyn sivuilla