OKM perii Avantilta valtionosuusrahoitusta takaisin 500 000 euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on 9.3.2018 päättänyt periä Avantilta takaisin perusteettomasti liikaa maksettua valtionosuusrahoitusta yhteensä 500 000 euroa.

Kamariorkesteri Avanti! on vuodesta 1998 saakka käyttänyt VOS-raportointimallia, joka ei takaisinperintäpäätöksen mukaan vastaa nykyisen VOS-lainsäädännön vaatimuksia. Avantin käyttämän raportointimallin mukaan laskettu henkilötyövuosimäärä on ollut liian suuri.

Avantin hallitus päätti käyttämästään raportointitavasta vuonna 1998 Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen. Orkesteri on noudattanut samaa raportointikäytäntöä siitä saakka. Perusteena muiden toimijoiden raportointimenetelmästä poikkeavalle mallille on, että valtionosuusmalli ei sellaisenaan sovellu Avantin kaltaiselle toimijalle, joka työllistää suuren joukon freelance-muusikoita epäsäännöllisesti, mutta joutuu ylläpitämään suhteellisen suurta kiinteässä työsuhteessa olevaa suunnittelu- ja tuotantohenkilökuntaa.

Vuoden 2017 alkupuolella Avanti! kehitti omaa taloudellista ohjaus- ja raportointijärjestelmäänsä. Kehitystyön seurauksena yhdistys kysyi neuvoa ministeriöstä, jolloin selvisi, että Avantin raportointi ei vastaa nykyisen VOS-lainsäädännön vaatimuksia. Tieto oli uusi ja tuli Avantille yllätyksenä ja johti lähes vuoden mittaiseen selvitystyöhön, jota ministeriö on tehnyt hyvässä yhteistyöhengessä Avantin kanssa.

Avantin käsitys on edelleen, että sovelletusta järjestelmästä oli ministeriön kanssa yhteisymmärrys 1998. Ministeriö toteaakin takaisinperintäpäätöksessään, että ”on kuitenkin mahdollista, että ministeriön esittämät kannanotot ovat aikoinaan vaikuttaneet virheellisen käytännön muodostumiseen”. Ministeriö toteaa myös päätöksessään, että ”tässä tapauksessa ei ole syytä epäillä Avanti! ry:n toimineen vilpillisesti ja ilmoittaneen henkilömenoja tarkoituksellisesti väärin. Vilpittömään mieleen viittaa myös se, että menettely tuli ilmi Avanti! ry:n oman yhteydenoton seurauksena”.

Avanti! kokee, että sen tietoon ei ole saatettu mitään sellaista, mikä olisi antanut aiheen tarkistaa vuodesta 1998 sovellettua käytäntöä. Lainsäädännön muutoksen yhteydessä Avanti! muutti sääntöjään ohjeistuksen mukaisesti. Kustannustietojen keruusta 2007 annetut kirjalliset ohjeet koskivat Avantin käsityksen mukaan tietojen keruuta ja niiden ilmoittamista, ei Avantin raportointia vuodesta 1998 ohjannutta periaatetta.

Avanti! kokee toimineensa kaikki vuodet lain tarkoittamalla tavalla ja raportoineensa taloudelliset lukunsa sovitusti. Avantin hallitus päätti 1998 noudatettavasta raportointimallista erittäin huolellisten selvitysten jälkeen.

Ministeriön päätös takaisinperinnästä perustuu melkein yksinomaan opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettuun lakiin, ei kulttuuripoliittiseen harkintaan. Ministeriön on määrättävä liikaa annettu tuki palautettavaksi. Mutta laki toteaa myös, että jos palautettava etuus on vähäinen taikka jos palauttamista tai koron perimistä on pidettävä kohtuuttomana, voidaan etu jättää määräämättä palautettavaksi.

Avanti! katsoo, että takaisinperintä on kohtuuton. Ministeriö kohtuullistaa palautettavan summan 500 000 euroon, mutta ei kuitenkaan pidä osittaista takaisinperintää kohtuuttomana, vaikka Avantin toiminnan jatkuvuus on päätöksen myötä äärimmäisen vakavassa vaarassa.

Ministeriöllä on kaikki nämä vuodet ollut käytettävissään Avantin vuosikertomukset ja tilinpäätöstiedot. Avantin tilintarkastaja on antanut Avantille ns. puhtaan tilintarkastuskertomuksen kaikkina yhdistyksen toimintavuosina.

Avanti! on ollut VOS -tukea saava orkesteri lainsäädännön alusta asti ja valtionavustus on ollut Avantin toiminnan taloudellisen toiminnan perusta, jonka turvin orkesteri on työllistänyt vuosittain satoja taidemusiikin huippuammattilaisia. Avanti! on ollut maassamme uudenlaisen ohjelmistonsuunnittelun airut, koska taiteellisena lähtökohtana on ollut ohjelmisto, ei kokoonpano. Avantista on kehittynyt instituutio, jonka merkitystä suomalaisessa musiikki- ja kulttuurielämässä ei voi liioitella. Sen toiminnalla on kaksi kivijalkaa eli orkesteritoiminta sekä nyt jo 32 kertaa järjestetty, Porvoon kaupungin kanssa yhteistyössä tehty vuosittainen Suvisoitto- tapahtuma.

Lain valtionosuuden saamiselle asettamat kriteerit Avanti! on täyttänyt koko toimintansa ajan. Avanti! on saanut valtiolta avustusta orkesteri- ja konserttitoimintaansa ja Suvisoittoon. Tulokset puhuvat puolestaan.

Avanti! on suomalaisen musiikin ahkerimpia kantaesittäjiä viimeisen kolmenkymmenenviiden vuoden aikana. Avanti! on toimintansa aikana soittanut liki kuusisataa kantaesitystä. Se on ollut kirjaimellisesti instrumentaalinen monien säveltäjien, esimerkiksi Magnus Lindbergin, Kaija Saariahon, Esa-Pekka Salosen, Jouni Kaipaisen ja Kimmo Hakolan läpimurrossa kansainväliseen tietoisuuteen. Sävellyskursseillaan ja sävellyspajoissaan Avanti! on kouluttanut myös seuraavien sukupolvien säveltäjiä ja kantaesittänyt heidän teoksiaan.

Avantin riveistä on lähtenyt merkittävä joukko kansainvälisesti menestyneitä kapellimestareita: Avantin perustajiin kuuluneita Esa-Pekka Salosta ja Jukka-Pekka Sarastetta ovat seuranneet mm. Sakari Oramo, John Storgårds, Susanna Mälkki, Hannu Lintu, Tuomas Hannikainen, Tomas Djupsjöbacka, Dima Slobodeniuk ja Klaus Mäkelä. Lisäksi orkesteri on kouluttanut itse uusia muusikoita riveihinsä. Ulkomaankiertueillaan Avanti! on toiminut tärkeänä suomalaisen uuden musiikin lähettiläänä.

Lisätiedot:

Arne Wessberg, Avanti! ry:n puheenjohtaja
p. 0400618800
arne.wessberg(at)elisanet.fi