Musica Nova: In the spirit of Ligeti 12.2.2017

Su 12.2.2017 klo 14
Musiikkitalo, Paavo-sali

Clement Power, kapellimestari

Musica Nova -festivaalin päätöskonsertissa György Ligetin vaikutus soi tämän tärkeimpien oppilaiden sekä pojan sävellyksissä. Avantia johtaa brittiläinen kapellimestari Clement Power.

Lukas Ligetin teoksessa ”Curtain” kohtaavat eurooppalaisen modernismin perintö ja afrikkalaiset rytmit. Kuvataiteista inspiroitunut teos tutkii melodisen ja harmonisen perustan päällä tapahtuvaa materiaalin “päälle maalaamista” ja pois pyyhkimistä animaatiotaiteilija William Kentdrigeen vertautuvalla tavalla. Pohjakankaana toimii jousikvartetti, jonka päälle Ligeti maalaa muodostaen jännitteen kvartetin ja laajemman ensemblen sointien välille.

Unsuk Chinin ”cosmigimmicksin” viimeinen osa, Thall, on kunnianosoitus György Ligetille. Osan nimi tarkoittaa koreaksi naamiota. Musiikillisena pantomiimina hahmottuvan osan keskiössä on kitara, joka soittaa muutamasta toistuvasta mikrosävelestä koostuvaa näennäismelodiaa. ”Melodia” muuntuu muiden instrumenttien harmonioiden mukaan kuin miimikon kasvojen ilme.

Myös Ligetin toisen tärkeän oppilaan, Benedict Masonin teos kumartaa oppi-isänsä suuntaan. ”Hinterstoissener traverse” -teoksessa käytetään vain yhtä säveltä, g:tä. Äärimmäisen minimalistinen lähestymistapa mahdollistaa rytmin ja dynamiikan tarkan tutkimisen.

Konsertti on osa Musica Nova Helsinki -festivaalin ohjelmistoa. Festivaali on Suomen suurin nykymusiikkitapahtuma, jonka taiteellisena johtajana on vuonna 2017 kapellimestari André de Ridder.

 

OHJELMA:

Benedict Mason: Hinterstoissener traverse (1986)

Unsuk Chin:  cosmigimmicks (2012)
1. Shadow Play
2. Quad
3. Thall

Lukas Ligeti:  Curtain (2015)

Konsertin kesto 1h.

 

Liput toimituskuluineen 28,00 / 17,50 www.ticketmaster.fi tai 25 / 15 € Musiikkitalon lipunmyynnistä.

 

www.musicanova.fi