AUF: KAIKEN MAAILMAN MUSIIKKIA – Barokista Hollywoodiin

Ti 15.9.2020 klo 19.00
Musiikkitalo, Helsinki

Heikki Kossi, foley-artisti
Antti Tikkanen, viulu
Kamariorkesteri Avanti!
UMO Helsinki Jazz Orchestra
Suomalainen Barokkiorkesteri (FiBO)

Kolme huippuorkesteria – Kamariorkesteri Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) – esiintyvät jälleen yhteisessä syksyisessä konsertissa tarjoillen yllätyksellisiä herkkupaloja ja monenlaista taituruutta kuulijoiden iloksi ja inspiraation lähteeksi! Kuinka soi kierrätysroina foley-artistin kioskilla, miltä kuulostaa Vivaldi minimalistisena remix-versiona ja millaisia linkkejä konsertin teosten ja elokuvamaailman väliltä löytyy?

Avanti! ja maailman ensimmäinen foley-konsertto
Sami Klemolan sävellys Jack and the Specifics on tehty foley-artistille ja kamariorkesterille. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun konserton solistiset osat on kirjoitettu foley-artistille, tässä tapauksessa Heikki Kossille. Kossi on elokuvien ääniraitoihin muun muassa askelten kopinaa ja ovien narinaa loihtiva äänitaiteilija. Kossi on työskennellyt kymmenissä suomalaisissa elokuvissa ja niittänyt menestystä myös kansainvälisesti. Hän tekee foley-äänet livenä konserttitilanteessa. Visuaalinen elementti onkin vahvasti mukana, kun Avantin kanssa esiintyvä Kossi tuo mukanaan valtavan kioskillisen tavaraa, josta hän tuottaa ääniä.

UMO Helsinki ja kaksi alati uudistuvaa säveltäjämaestroa
Afro-Bossa on yksi Duke Ellingtonin merkillisimmistä ja omaperäisimmistä sävellyksistä. Se osoittaa upeasti, kuinka eläkeikäinen maestro yhä löysi uusia tapoja matkata bluesin maailmassa. Nimestään huolimatta teos ei viittaa brasilialaiseen musiikkiin, vaan on sen sijaan abstrakti yhdistelmä afrikkalaisia ja latinalaisia vaikutteita, jotka bolero-rytmin siivittämänä, lähestyvän kulkueen lailla, saavuttavat räjähtävän loppukliimaksin.

Duke Ellingtonin teoksen lisäksi UMO esittää Jukka Tiensuun Umori-nimisen kutkuttavan kappaleen. Kuten aina ennenkin Jukka Tiensuun tapauksessa, jälleen kerran hän osoitti musiikkimaailmalle pettämättömät visionäärin lahjansa, kun hän teoksessaan Umori keksi big band -kokoonpanon musiikillisesti uudelleen. Teos ei kuitenkaan ole big band -tradition antiteesi tai negaatio, vaan pikemminkin suuren jazzorkesterin käyttämättömien keinovarojen hämmästyttävän pakottomasti hehkuva päivitys.

UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa monenlaista musiikkia jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa.
umohelsinki.fi

Suomalainen barokkiorkesteri yhdistää mennyttä ja nykyaikaa
Menneisyyden ja nykyisyyden välimatka on lyhyt – joskus hiuksenhieno. Barokin ystäville tuttuakin tutummasta Vivaldin Neljästä vuodenajasta kuullaan korvia avaava versio, kun Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) päättää konsertin Max Richterin vuonna 2012 kantaesitettyyn Four Seasons Recomposed -teokseen. Se mallintaa Neljä vuodenaikaa -konsertot minimalistishenkisiksi remixeiksi. Välillä Vivaldi ja Richter käyvät yhtä jalkaa, välillä Richter nyrjäyttää musiikin oivaltavaan kulmaan tai venyttää sitä toiston avulla kosmisiksi barokkimaisemiksi. Uudelleen väritettyjen harmoniapohjien ja elektronisia sointimattoja muistuttavien pintojen tuloksena on korviahivelevää ja älykkäästi toteutettua ambient-Vivaldia.
Antti Tikkanen ja Suomalainen barokkiorkesteri tulkitsevan teosta tämän vuoden aikana Helsingin Musiikkitalon lisäksi Keski-Euroopassa.

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) tunnetaan taidokkaista esityksistään, rohkeista ja innovatiivisista työskentelytavoistaan ja luovasta ohjelmistosuunnittelustaan.
fibo.fi

Konsertti on osa AUF-yhteistyötä, jota Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri ovat tehneet syksystä 2017.

Musiikkitalon päälämpiössä järjestetään ennen konserttia klo 18 Enemmän irti esityksestä -tilaisuus.

 

15.9.2020 klo 19.00 Helsingin Musiikkitalo
Klo 18 Päälämpiö – Enemmän irti esityksestä (20 min)

UMO Helsinki Jazz Orchestra

Duke Ellington: Afro-Bossa (1963, 4:30)

Jukka Tiensuu: UMORI (2004, 19:00)
1. Kumous / Riscossa
2. Umous / Ahnung
3. Kumotus / Clair de lune
4. Kuumotus / Fever

Kamariorkesteri Avanti!
Heikki Kossi, foley-artisti

Sami Klemola (1973): Jack and the Specifics (2017, 22:00)
1. The Forest
2. Man in the Cabin
3. The Crash
4. Intermezzo
5. Friction
6. Underwater
7. Message deleted
8. Tom, Jack and bipolar Jerry
9. Machina
10. Cadenza
11. Exit
12. Still life

väliaika

Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)
Antti Tikkanen, viulu

Max Richter (1966–): Four Seasons Recomposed (2012, 45:00)
1. Spring
2. Summer
3. Autumn
4. Winter

 

Liput: ticketmaster.fi