Ladataan Tapahtumat

Verkkokonsertti: Musica nova: Black Box Music

9.2.2021 klo 18:00 - 19:00

 

Håkon Stene, black box
Simon Steen-Andersen, äänisuunnittelu
Kamariorkesteri Avanti!

Clara Iannotta: Limun
Simon Steen-Andersen: Black Box Music

Kamariorkesteri Avantin Musica nova: Black Box Music -konsertit 9.2.2021 siirtyvät verkkoon kokoontumisrajoitusten vuoksi, jotka estävät yleisön fyysisen läsnäolon konserteissa. Konsertteihin lippuja ostaneita pyydetään palauttamaan liput osoitteessa https://web.lippu.fi/palautus

Konsertin maksuton livestream lähetetään tiistaina 9.2.2021 klo 18.00 kamariorkesteri Avantin Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=Q_ffgc_HeqY

 


Kamariorkesteri Avanti! esittää Musica nova -festivaalilla Simon Steen-Andersenin kulttimainetta nauttivan Black Box Music -monimediateoksen yhteensä kolmessa konsertissa. Konserttien avausteoksena on Clara Iannottan sävellys Limun.

Tanskalainen Steen-Andersen ja italialainen Iannotta kuuluvat sukupolvensa palkituimpiin säveltäjiin, jotka kumpikin operoivat nykyisin Berliinistä käsin.

Huilistina uransa aloittanut Clara Iannotta on opiskellut Italiassa, Pariisissa, sekä Harvardissa, josta hänellä on tohtorintutkinto vuodelta 2018. Tunnustuksista mainittakoon Ernst von Siemensin säveltäjäpalkinto ja Hindemith-palkinto vuodelta 2018, sekä Una Vita nella Musica Giovani -palkinto vuodelta 2019.

Väitöskirjan aihe Sonic Instability kertoo Iannottan kiinnostuksesta epätavallisiin ääniin ja soittotapoihin. Avantin Musica novaan tuoma Limun (2011) viululle, alttoviululle ja kahdelle nuottilehdenkääntäjälle on hyvä esimerkki Iannotan omaperäisestä otteesta soivaan ääneen.

”Limun tarkoittaa yksinkertaisesti sitruunaa, puuta, joka on merkittävä siinä että se kukkii ja kantaa hedelmää yhtä aikaa”, kertoo Iannotta. Viulu ja alttoviulu ovat ”kuin luistelijoita betonikulhossa”, jossa äänimaailma syntyy kitkasta. Jälkipuoliskolla teos avautuu harmonisiin sfääreihin, kun jousisoittajiin liittyy kaksi huuliharppuihin puhaltavaa sivunkääntäjää.

Musica novan 2021 residenssisäveltäjä Simon Steen-Andersen on yhdistänyt teoksissaan eri tekniikoita ja taiteenlajeja, mutta toteutuksessa on myös perinteistä konsertoivaa jännitettä ja virtuositeettia. Steen-Andersenin tunnusmerkiksi ovat tulleet teokset, joissa yhdistyy säveltäjän, suunnittelijan ja esittäjän rooli. Teoksissa soitinmusiikkiin voi liittyä elektronista äänen muokkausta, videoita, koreografisia elementtejä, multimediaa ja installaatioita.

Vuonna 2014 Pohjoismaiden musiikkineuvosto antoi palkintonsa Black Box Musicille (2012), joka on Steen-Andersenin teoksista tunnetuimpia. Siinä nukketeatterimaisen esiripun takaa ilmestyvät videoidut kädet johtavat 15 muusikon liveorkesteria, joka on levitetty yleisön ympärille. Kädet ovat esityksen kapellimestari ja solisti, ja hänen näyttämönsä – black box – on myös yksi instrumenteista. Avantia komentavana ”käsisolistina” esiintyy norjalainen lyömäsoitintaiteilija Håkon Stene.

Black Box Musicissa tutuntuntuiset ilmiöt liittyvät yllättäviin elementteihin koomisin, surrealistisin tai pelottavin seurauksin. Vapaa liike genreistä, tekniikoista ja välineistä toisiin antaa teoksille rennon fiiliksen, mutta samalla kutinan siitä, että kuulijaa ollaan viemässä väkevästi johonkin uuteen.

Share This Event

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Tiedot

Päivämäärä:
9.2.2021
Aika:
18:00 - 19:00
Hinta:
16€ - 20€
Tapahtumaluokka:
Liput:
https://www.lippu.fi/eventseries/2846933

Tapahtumapaikka

Tiivistämö
Kaasutehtaankatu 1
Helsinki, 00580 Suomi
+ Google Map
Kotisivu:
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto

Järjestäjä

Lippu.fi
Kotisivu:
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto