Porvoon äänitaideteokset

Porvoon Länsirannan taideohjelman laadinta käynnistettiin vuonna 2014 tukemaan alueen korkealaatuisen rakentamisen tavoitteita. Taideohjelman tavoitteena on tuoda taide osaksi kaupunkirakentamista ja luoda taiteelle ja rakentamiselle alueen kehityssuunnitelmia tukevia yhteistyömuotoja.

Osana Porvoon länsirannan taideohjelmaa kaupunki julkaisee kesällä 2022 kuusi äänitaideteosta yhteistyössä kamariorkesteri Avantin kanssa. Maija Hynnisen, Jennah Vainion sekä työparin Minna Leinonen ja Jussi Suonikko äänitaideteokset soivat jokirannan kaiuttimista päivittäin tasatunnein kello 12–20.

Lue lisää Länsirannan Taideohjelmasta

Äänitaideteoksen julkistustilaisuus torstaina 30.6. 12.00 | Vernissage för ljudkonstverk

Minna Leinonen ja Jussi Suonikko: ”Tondikt med Söderskär” 

Säveltäjä Minna Leinosen ja äänisuunnittelija Jussi Suonikon Tondikt med Söderskär on innoittunut Söderskärin karun kauniista luonnosta ja majakasta. Saarella äänitetyt riskilän korkea vihellys, veneen kahleet, avomeren ja tuulen äänet sekä majakan myrskylyhdyn heilunta yhdistyvät sävelrunossa Arvo Turtiaisen Söderskär-runon säkeeseen.

Vokalisti: Kielo Kärkkäinen
Suomenkieliset runot on kääntänyt ruotsiksi Henrika Ringbom.

Tondikt med Söderskär, säe Arvo Turtiaisen runosta Söderskär

Siellä auringon uuvuttamat luodot
ja karien kuumat otsat,
siellä aaltojen lakkaamaton ajo
ja maininkien paini riuttojen rintaa vasten.

Diktfragment Arvo Turtiainen, översättning Henrika Ringbom

Därute skären utmattade av solen
och grynnornas heta pannor
därute vågornas ändlösa gång
och dyningarna tryckta mot revens bröstkorg

Jennah Vainio: ’The Old Rugged Bridge’ 

ohikiitävä aikakoneellinen hetki Porvoon vanhan sillan kupeesta. Arjen ääniä, työn ja elämän sävyjä ja tunnelmia sillalta käsin tarkastellen. – Jennah Vainio (2022) 

Materiaali:  Runo (Våren Flyktar Hastigt (ote) – Johan Ludvig Runeberg, äänitys ja tulkinta Jennah Vainio, 22.3.2022) ; Melodia (soittimilla dulcimer, marxaphone, säv, sov, Jennah Vainio) ; Foley efektit ja muut samplet (Computer Music Magazine /Free samples ; Sound Bible /Free samples). 

Maija Hynninen: ”Tanssinko sinulle?” 

Maija Hynninen, sävellys, nauhoitus, editointi ja miksaus
Jussi Lehtonen, miesääni
Niko Kumpuvaara, harmonikka 

Luonnonääniä ladattu freesound.org-sivustolla olevasta Yleisradion äänitehostearkistosta. 

Teosta on työstetty IRCAM-keskuksessa ja Musiikkitalolla Musiikkiteknologiaosaston tiloissa.  

Kesäisissä tunnelmissa oleva Tanssinko sinulle? kasvaa Porvoossa pesivien harvinaisempien muuttolintujen äänistä kohti teoksen keskiössä olevaa Katri Valan runoa Sininen puutarha (1924). Runossa kertoja on juuri kylpenyt virrassa ja hänen jalkansa tuntuvat kepeiltä: “Tanssinko sinulle tämän kukkivan puun alla?”. 1800-luvulla Porvoossa hyräiltiin Vandrarevalsen nimistä melodiaa, joka muuntui J. Alfred Tannerin käsissä Kulkurinvalssiksi 1900-luvun alkupuolella. Tämä lempeätunnelmainen valssi kutsuu nyt kulkijaa täällä Porvoon jokirannassa tanssin pyörteisiin.  

Säveltäessäni teosta pohdin myös muuttuvaa luontoa ja maisemaa tämän installaation 15-vuotisen elinkaaren aikana. Miten esimerkiksi alueen lintukanta muuttuu joittenkin lintujen jäädessä pysyvästi vuoden ympäri Porvooseen. Tuleeko joistain lintulajeista ehkä vieläkin harvinaisempia kuin nyt? 

Minna Leinonen ja Jussi Suonikko: ”Olin tullut yöksi” 

Olin tullut yöksi on sävelletty porvoolaistaustaisen Paperi T:n runoon teoksesta post-alfa. Runon teemoina ovat rakkaus ja meri. Rytmisesti kiehtova runo taipuu ääniteoksessa lyyriseksi vokaalimusiikiksi.

Säveltäjä: Minna Leinonen ja äänisuunnittelija Jussi Suonikko
Vokalisti: Kielo Kärkkäinen.
Suomenkieliset runot on kääntänyt ruotsiksi Henrika Ringbom.

Olin tullut yöksi, Paperi T

olin tullut yöksi
aamuksi palaaminen olisi nyt mahdotonta
naamani valuessa lavuaariin
kerroit että sulla on aina ollut tarve asua lähellä merta
vaikka synnyitkin sisämaahan
tai ehkä juuri siksi
allamme on kilometreittäin mustaa vettä

Paperi T, översättning Henrika Ringbom

jag blev till natten
att bli morgon igen gick inte längre
när mitt ansikte rann ner i lavuaren
sa du att du alltid behövt bo vid havet
fast du föddes i inlandet
eller kanske just därför
under oss kilometrar av svart vatten

Maija Hynninen: ”Till fots fick jag gå genom solsystemen” 

Maija Hynninen, sävellys, nauhoitus, editointi ja miksaus
Jussi Lehtonen, miesääni
Teosta on työstetty IRCAM-keskuksessa ja Musiikkitalolla Musiikkiteknologiaosaston tiloissa.

Sisäinen maailma, talvinen maisema, avaruus. Etsin Katri Valan runolle Sininen puutarha paria, joka olisi tunnelmaltaan erilainen, mutta jotenkin samalla taajuudella. Södergranin runossa Till fots fick jag gå genom solsystemen etsitään itseä ja sielunkumppaneita. Aurinkokuntien läpi kulkeneella matkalla on jo löytynyt kaistaleita omimmasta itsestä, mutta sydän vielä etsii kaltaisiaan. Siitä leiskuvat kipinät kohti toisia suuria sydämiä — ehkäpä vuosikymmenen nuorempi Katri Vala olisi voinut olla yksi tällainen sielunkumppani?

Teoksen äänimaailma syntyi kuin varkain kokeillessani erilaisten äänilähteitten nauhoitusta Pariisin IRCAM-keskuksen kaiuttomassa nauhoitustilassa. Tilassa resonoi vain soitettava esine, eikä mitään muuta voi kuulla kuin sen ja oman kehon ääniä. Tällaisessa erikoislaatuisessa tilassa ajatukset myös siirtyvät uusille raiteille ja korva herkistyy kuulemaan äänen pienimmätkin vivahteet. Ollaan korvin aistittavalla matkalla äänten universumissa.

Jennah Vainio: ’Celestial City’ 

dualistisessa teoksessa Kristinusko, jota symboloivat Porvoon Tuomiokirkon kellot, kirkkourut ja bysanttilainen mieskuoro keskiaikaisine avosävyisne harmonioineen, kohtaa lähi-idän Minareettien rukouskutsut. -Jennah Vainio (2022) 

Materiaali: Porvoon Tuomiokirkon kellot (äänitys 28.2.1987, YLE) ; DX7 syntetisaattori (sävellys, äänitys ja soitto 2.3.2022 Jennah Vainio) ; takkatulen rätinä (äänitys Jennah Vainio). 

Säveltäjät

Jennah Vainio on opiskellut sävellystä Helsingin yliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa ja on myös osallistunut sävellyksen mestarikursseille. Hänen teoksiaan on esitetty niin koti- kuin ulkomaillakin sekä radiossa, televisiossa että internetissä. Esimerkiksi Baltimoren sinfoniaorkesteri, Hartfordin sinfoniaorkesteri (USA), Norrköpingin sinfoniaorkesteri (SWE), Ensemble Fusions (CAN) Lapin Kamariorkesteri, Pori Sinfonietta, Jyväskylä Sinfonietta, Mikkelin kaupunginorkesteri ja UMO Helsinki Jazz Orchestra ovat esittäneet hänen teoksiaan.

Kansainvälisen läpimurron Vainio saavutti vuonna 2010 kun maailman ensimmäinen konsertto Beatboxaajalle ja orkesterille esitettiin USA:ssa Baltimore Symphony Orchestran, joht. Marin Alsop, solistinaan East Coast Scene’n lahjakkaimpiin kuuluvan beatbox-artistin Shodekeh’n toimesta. Konserttoa on esitetty lähemmäs 30 kertaa, pääosin USA:ssa. New York Times huomioi aikanaan konserton artikkelissaan uutta luovia ääniä segmentissään. Suomessa konserttoa on esittänyt beatboxaajat Felix Zenger ja ääniefekteistään sekä piirrettyjen äänitaiteilijana tunnettu RudiRok.

Minna Leinosen (s.1977) teokset saavat impulssin arjessa kohdatuista asioista ja äänistä, luonnonilmiöistä, kirjallisuudesta ja kansanperinteestä. Säveltäminen on hänelle yksi tapa prosessoida maailmaa. Vuorovaikutteisuudella on tärkeä rooli hänen työskentelyssään: Leinonen on työskennellyt työryhmissä mm. kirjallisuuden, dokumentaarisuuden, akrobatian, tanssin, videon ja installaation parissa. Hänelle palkitsevinta on, kun esitysten myötä arjen kokemukset voivat palautua arkikokemuksiksi, ihmisten elämään. Leinonen säveltää tällä hetkellä Taiteen edistämiskeskuksen tuella, työskentelee sivutoimisesti Tampere Biennalen taiteellisena johtajana ja viimeistelee taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemialla.

Jussi Suonikko on tamperelaistunut helsinkiläislähtöinen muusikko ja musiikkiteknologi. DIY-estetiikkaan mieltyneenä hän operoi taiteen ja teknologian rajapinnalla ilman genrerajoja. Suonikko on työskennellyt laajalti äänitteiden parissa lähes kaikissa äänitetuotannon rooleissa yli 300:lla Suomessa ja ulkomailla julkaistulla äänitteellä. Tällä hetkellä Suonikko työskentelee järjestelmäasiantuntijana Tampereen konservatoriossa.

Leinosen ja Suonikon yhteistyö alkoi molempien opiskeluaikoina vuonna 2007. He ovat tehneet yhdessä mm. haamuratikan Tram trip (2016) kulkemaan Tampereen Keskustorilla, kun keskustelu raitiotien rakentamisesta kävi kiivaimmillaan. Lisäksi Leinonen sävelsi musiikin ja Suonikko toteutti äänisuunnittelun Hanna Weseliuksen palkittuun romaaniin pohjautuvaan liikeoopperaan Alma!, jonka musiikki on arvostetun Pohjoismaisen musiikkineuvoston vuoden 2022 palkintoehdokkaana.

Säveltäjä Maija Hynninen (s. 1977) yhdistää työssään akustisia instrumentteja sekä ihmisääntä, elektroniikkaa ja monitaiteellisuutta. Hän aloitit opintonsa Sibelius-Akatemiassa 2003 (M.Mus. 2011) Paavo Heinisen oppilaana. Opinnot sävellyksessä ja elektroniikassa täydentyivät Pariisissa IRCAMissa (Cursus 2012–13). Hän suoritti jatkotutkinnon (PhD) 2022 University of California Berkeleyssä ja CNMAT elektronisen musiikin keskuksessa opettajinaan Franck Bedrossian, Edmund Campion, Carmine Cella, Cindy Cox ja Ken Ueno. Hynnisen musiikissa virtuoosisuus yhdistyy tekstuurien keveyteen. Musiikkia hallitsee lineaarisuus harmonian taipuessa kohti neljäsosa-askelia. Häly ja säveltaso kietoutuvat yhteen luoden häilyvyyttä sointiväreihin. Inspiraatio säveltämiseen voi löytyä melkein mistä vain – moninaisesta taiteesta erilaisiin tieteen ilmiöihin tai pienistä arkipäiväisistä hetkistä.

Hynninen on toiminut freelance säveltäjänä vuodesta 2007. Hänen teoksiaan on esitetty Suomessa festivaaleilla Musica nova Helsinki, Tampere Biennale, Oulun Musiikkijuhlat, Uuden musiikin lokakuu ja Musiikin aika Viitasaari. Ulkomailla hänen teoksiaan on kuultu Ranskassa Acanthes ja Aspects festivaaleilla sekä IRCAM-keskuksessa, Italiassa EXPO Milan 2015 ja Prix Italia kilpailussa Lampedusassa, Pohjoismaissa Ung Nordisk Musik, Pohjoismaisilla musiikkipäivillä ja ISCM-festivaalilla Visbyssa,Virossa HELIjaKEEL festivaalilla, ECCO festivaalilla Brysselissä sekä Mise-En ja NYCEMF festivaaleilla New Yorkissa. Häneltä ovat tilanneet teoksia mm. Suomen Yleisradio, Helsingin Kamarikuoro, Divertimento Ensemble, HYOID Contemporary Voices, Tampere Biennale, Andrea Carola Kiefer, Susanne Kujala, Jaana Kärkkäinen, Juho Laitinen, Eeva-Kaisa Rönkä, Eija Kankaanranta, Camilla Hoitenga sekä Heather Roche. San Franciscossa hänen teoksiaan ovat tilanneet ja esittäneet Kyle Bruckmann, Earplay, Dan Flanagan, ECO Ensemble sekä SF Tape Music Festival.